Как естествено да подобрим допамина, серотонина – настроението си? 

Серотонинът и допаминът са невротрансмитери, от които зависи доброто ни настроение, самочувствие и дори апетит. Те участват в неврологични и физиологични процеси в организма и допринасят за двигателните ни функции, настроението ни и дори за вземането на решения. През зимата естествено нивата им падат, заради по-кратката продължителност на деня, обездвижването, работната рутина, по- високи стресови фактори в ежедневието, липса на нови позитивни преживявания. Поради което ставаме раздразнителни, тревожни, напрегнати склонни да се депресираме, изпитваме чест глад и проблеми със съня. Рязката промяна в начина ни на живот, веднага се отразява на нивата на серотонин и допамин.

Какво да направим?

Хранете се балансирано. Определени храни стимулират отделянето на серотонин. Такива са пуешкото месо, яйцата, ядките, бобовите култури. Полезните омега-3 могат да се осигурят и с консумация на авокадо, зеленчуково олио, масло от ленено семе.   Добре е да се избягват простите въглехидрати, които се съдържат в белия хляб, белия ориз, тестените изделия и сладкарските изкушения, тъй като те рязко повишават кръвната захар, която също така рязко пада. Тези храни могат да се заменят с кафяв ориз, леща, плодове.

Излизайте навън. Движете се. За да се чувствате добре, трябва да излизате през деня на слънчева светлина. Така ще се подобри синтеза на серотонин. По време на физическа активност се задействат редица механизми, част от които засягат отделянето на серотонин и допамин. Достатъчни са само 20 минути бързо ходене навън, за да се заредим трайно с добро настроение.

Обградете се с хора, които обичате. Серотонинът не е единственият хормон, от който зависи настроението ни. Окситоцинът също има значение за самочувствието ни. Той ни е жизненоважен, за да се чувстваме обичани, на място и да обичаме. Синтезът му е зависим от хората около нас – така че бъдете по-често с най-близките си.

Забавлявайте се. Не спирайте, заради времето да търсите нови предизвикателства. Всяко нещо което в и удовлетворява и ви носи увереност ще ви помага да се справите с лошото време и настроение.